Trebinje je grad na krajnjem jugu Bosne i Hercegovine. Ponosi sa sa 260 sunčanih dana u godini. Sa svojom blagom mediteranskom klimom, kristalno čistom rijekom Trebišnjicom i jedinstvenom arhitekturom, Trebinje se ubraja među najljepše gradove u Hercegovini. Smješteno je ispod planine Leotar, 28 kilometara od Dubrovnika. Uticaj Dubrovnika, čije su arhitekte bile uključene u njegovu izgradnju, posvuda se vidi i osjeća.

Trebinje ima bogatu istoriju. Prvi put se spominje u 10. vijeku pod imenom Tribunia. Njegov razvoj počinje u srednjem vijeku, tokom vizantijskog razdoblja.  Ipak, najveći dio grada izgrađen je za vrijeme perioda osmanske i austro-ugarske vladavine. Mehmed paša Sokolović izgradio je prelijepi Arslanagića most  u 16. vijeku. Danas je ovaj most kandidat za upis na UNESCO-vu listu zaštićenih spomenika. Dolaskom Austro-Ugara 1877. godine, sagrađene su mnoge vladine zgrade, bolnice i škole.  Stara kasarna austrougarske vojske u Starom gradu služi kao Muzej Hercegovine. Brdo Crkvina iznad Trebinja je mjesto na kojem se nalazi nova pravoslavna crkva i sa kojeg se pružaju najljepši panoramski pogledi na Trebinje.


Jedna od najljepših tržnica u cijeloj Bosni i Hercegovini  je trebinjski centralni trg. Svake subote ovaj trg je pun lokalnih prodavača iz okolnih područja koji prodaju najfinije domaće sireve, vina, alkoholna pića, voće i povrće. Proizvodnja najkvalitetnijeg meda postala je zaštitni znak trebinjske regije. Nedaleko od trga nalazi se glavni park, posvećen Jovanu Dučiću. To je najveća gradska zelena površina na kojoj su mjesto našli brojni spomenici u čast poznatih osoba i događaja koji se vežu uz Trebinje.  Svjedočeći o bogatoj kulturnoj baštini  Trebinja, e centru grada se uzdižu saborna crkva, franjevačka crkva i džamija.Sjeverno od Trebinja je prostrana i  plodna dolina Popovo polje. U njenom sjevernom dijelu, u blizini mjesta Ravno, nalazi se pećina Vjetrenica. Sistem pećine Vjetrenica obuhvata više od 6,300 metara podzemnih kanala i 200 različitih životinjskih vrsta. Smatra se biološki najraznovrsnijim pećinskim sistemom na zemlji.  Veoma blizu ulaza u pećinu nalazi se manastir Zavala. Ovaj starinski pravoslavni manastir posjeduje impresivnu kolekciju izblijedjelih freski.

Na istočnoj strani Trebinja je prelijepo Lastvansko jezero, područje idealno za vožnju kajakom ili kanuom.  U pravcu južne granice sa Hrvatskom nalazi se Petrovo polje na kojem je smješten skup starih sela  i jedan od nekolicine preostalih hercegovačkih ženskih pravoslavnih manastira.  Manastir Duži  se smatra jednim od najljepših i najautentičnijih  starinskih pravoslavnih manastira u zemlji.

Hercegovina, a naročito trebinjsko područje, uvijek su bili poznati po vinima. Tradicija proizvodnje vina datira još od rimskih vremena. Nedavno su u regiji Trebinja iskopana starorimska burad za vino. Žilavka, autohtona vinska sorta iz obližnje Lastve, služena je na hapsburškom dvoru. Danas postoje brojni vinski podrumi u Trebinju i u okolini koji su otvoreni za probu vina.